Kule Vinç Nasıl Kurulur?
Kule vinç adı, bu vinç tipinin tıpkı kule gibi yükselmekte olan bir gövdesi olduğu için kullanılmaktadır. Kule vinç kurulumu genellikle şantiyelerde yapılan bir çalışmadır. Vinç çelik konstrüksiyon yapıya sahiptir. Kullanımındaki amaç ağır yüklerin yatay ve/veya dikey doğrultuda taşınmasının sağlanmasıdır. Vinç dikey konumda monte edilir ve çalıştırılır.
Ayrıca puma vinç hakkında yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.
Kule Vinç Bölümleri
Kule vinçlerin gövdesi yükselen bir yapıya sahiptir. Bu vinçlerin gövde bölümü haricinde bir de ağırlık taşıma kolları vardır. Bu kol BOM olarak adlandırılır. BOM ‘un dengede olması çok önemlidir. Bu dengenin sağlanması için kolun arka kısmında denge taşları bulunur.
Kule vinç kaldırma istiap haddi kaldırılması istenen yükün BOM’da bulunan yerine göre değişiklik gösterir. Piyasada en çok kullanım alanı bulan model, BOM üzerinden 1250 kg taşıyıp dipte 6000 kg kadar yük taşıyabilen türlerdir.
Kule vinçlerin çeşitli tipleri bulunur. Vinç bina yükseldikçe kendisine yapılabilen ekleme sayesinde binaya paralel olarak yükselebilir. Bu yükselme sırasında binaya belli aralıklarla atılmakta olan ankrajlar sayesinde güvenli bir şekilde sabitlenirler.
Kule Vinç Yükselmesi
Kule vincin yükselme mekanizması şu şekilde oluşur. Vinçlerin tam orta bölümünde bir ekleme kısmı bulunur. Kule vinç kurulumu tamamlandıktan sonra yükseltme yapılmak istendiği takdirde vinç bu ortadaki bölümden ayrılır ve tam merkezde bir boşluk meydana çıkar. Ortaya çıkan boşluğa ek bir parça yerleştirilir. Yerleştirilen parça daha sonra kule vince sağlam bir şekilde monte edilir. Böylece bu işlem birkaç defa tekrarlanmak suretiyle vinç istendiği kadar yükseltilebilir.
Vinç Kullanımı
Kule vinçleri, kule vinç operatörü olarak adlandırılan özel uzmanlar tarafından kullanılır.
Vinç operatörleri, kule ve vinç arasında bulunan güvenli bir şekilde tasarlanmış kabinde çalışırlar. Bu kabin yönetim bölümü olarak da adlandırılabilir.
Vinç Güvenliği
Kule vinçle güvenli koşullarda çalışılması için öncelikle periyodik bakımlarının makine mühendisleri ya da konu ile ilgili uzman kişilerce yapılması sağlanmalıdır. Konuda uzman olmayan kişilerin bakım yapmasına izin verilmemelidir. Önceden belirlenmiş periyodik bakım süreleri kesinlikle geçirilmemelidir. Bakımı ve kontrolü yapılmayan vinçler kullanılmamalıdır.
Vinçler çalıştırılırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da saatte 50 km ya da daha fazla hızda esmekte olan bir rüzgar varsa vinç kullanımı riskli olacağı için kullanılmamasıdır.
Vinç çalıştırılmadan önce zemin kontrolü yapılması da ihmal edilmemesi gereken bir noktadır.
Elektrik bağlantıları ve kablolarının kullanımı gereken koşullarda topraklama yapılması da unutulmaması gereken önemli bir husustur.
Portal Vinç yazımıza da bakabilirsiniz.
Vinç Kurulum Süreci
Beylikdüzü Vinç kurulumu için istanbul beylikdüzünde vinç kiralama için izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Birinci basamak olarak çelik konstrüksiyonlar üst üste yerleştirilir. Bu işlem sırasından bir başka vinçten yararlanılır. Daha sonra yerleştirilen konstrüksiyonlar devasa cıvatalar ise sıkıştırılır.
- İkinci aşamada ise vinç kolu ile vinç operatörünün bulunacağı yönetim kabini ana gövdeye monte edilir.
- Bu aşamadan sonra vinç hidrolik sistemi ve vinç motoru kola eklenir ve yine devasa cıvatalar ile montaj işlemi yapılır.
- Tam bu aşamada vinç için kule gergi bölümü ve köprü kısmı vinç göbeğine sağlam bir şekilde monte edilir.
- Daha sonra asansör kısmı ve yayların montajı ile sabit hale getirilmesi işlemi tamamlanır.
- Vinç hidroliği ile vincin yapılacak işe uygun olarak mesafe ayarı yapılır.
- Vinç kullanımına geçilmeden önce zemin beton denemeleri yapılmalıdır. Bu güvenlik açısından ihmal edilmemesi gereken önemli bir basamaktır.
Bütün bu işlemlerden sonra kule vinç kurulumu sağlamış olur.