Kule Vinç Nasıl Çalışır?
Kule vinç çalışma prensibi eski dönemlerden beri makara ve kaldıraçların ağırlık merkezi oynaması ile ağırlığın kola bindirdiği yükü azaltmasına dayanır. Kule vinç özellikle yüksek yerlerde etkin çalışması ila inşaat işlerinin değişmez aracıdır. Kule vincin başlıca avantajları şunlardır:
- Yüksek yerlerde hızlı yük transferi sağlar.
- Özellikle farklı yerdeki ve farklı yükseklik seviyelerindeki çalışma alanlarında etkin yük transferi sağlar.
- Farklı seviyelerde çok hızlı yükselip inebilir.
- Yüksekten aşağı inerek montajı yapılacak büyük ve hassas parçalar için sahadaki işçilere büyük kolaylık ve operasyon imkanı sağlar.
- Uzun kolu sayesinde çok geniş çaplarda faaliyet gösterebilir. Kule vinç bir inşaat alanındaki tüm farklı tiplerdeki vinç ihtiyacını tek elde toplar.
Kule vinç nasıl yükselir? İnceleyebilirsiniz.
Kule Vinç Ne İşe Yarar?
Kule vinçlerin kullanım alanları çok çeşitli olmakla birlikte genel olarak aşağıdaki gibi gösterilebilir:
- Kule vinçler geniş inşaat şantiyelerinde etkin bir şekilde kullanılabilir.
- Kule vinçler köprü inşaatlarında kullanılır.
- Kule vinçler yol inşaatlarında kullanılır.
- Kule vinçler baraj inşaatlarında kullanılır.
- Kule vinçler büyük yapı ve stadyum gibi yerlerin inşaatlarında kullanılır.
- Kule vinçler deniz üstü yapıların inşaatlarında kullanılır.
- Kule vinçler havaalanı inşaatlarında kullanılır.
Kule Vinç Çalışma Sistemi Nedir?
Kule vinçlerin nasıl çalıştığı ile ilgili olarak çalışma sistemi iki temel unsura dayanır:
- Elektrik motoru,
- Hidrolik sistem.
Kule vinç bu iki sistem üzerine kurulmakla birlikte kule vincin yük kaldırmasını sağlayan ve temelini eski çağlardan beri yapılan temel uygulamalardan alan iki temel prensibe dayanır:
Kule vinç işte bu temek sistemler ve çalışma prensipleri üzerine dayalı çalışır. Kule vinçlerin gücünü elektrik motoru basıncını ise hidrolik sistem verir. Elektrik motoru aynı zamanda kule vincin hem hidrolik sistemine hem makaralarına hem tırmanma sistemine hem de elektronik sistemlerine enerji verir. Kule vincin en güçlü olduğu yer makara sisteminin ağırlık merkezine en yakın olduğu noktadır. Makara ileri gidip kol üstünde hareket ettikçe vincin kaldırabileceği ağırlık doğal olarak azalır. Kolun en ucundaki ağırlık kaldırma kapasitesine vincin maksimum ağırlık kapasitesi denir. Kule vinçlerin maksimum ağırlık kapasitesinde çalışırken son derece dikkatli olunması gerekir. Zira bu ağırlıktan sonraki yükler vincin devrilmesine sebep olur.
- Kaldıraç sistemi,
- Makara sistemi.
Kule vinç sökülme işlemlerine yazımızdan bakabilirsiniz.
Kule Vinci Kim Kullanabilir?
Kule vinçleri kullanabilecek kişilerin kesinlikle kule vinç operatörü ehliyeti sahibi kişiler olması gerekir. Kule vinçlerin ehliyetsiz kişilerce kullanması hem inşaat şirketini ciddi cezalar ile karşı karşıya bırakabilir hem de daha kötüsü insanların hayatına bile mal olabilecek ciddi kazalara sebep olabilir. Kule vinç kullanacak kişisel sadece teknik değil aynı zamanda psikolojik eğitimden de geçerler zira yüksek bir yerde tek başına saatlerce çalışmak her insana uygun bir iş olmayabilir. Vinç operatörünün bu özellikleri taşıyan ve bu işe uygun bir kişi olması gerekir.
Kule Vinç Nasıl Kurulur?
Kule vinçlerin kurulumu aslında oldukça basittir. Burada en önemli şey kule vinç için sağlıklı ve güvenli çalışmaya elverişli bir zemin üzerine bir temel oluşturmaktır. Bu temelin kule vincin asla devrilmemesini sağlayacak şekilde ayak ve payandalar ile desteklenmesi gerekir. Diğer yandan bu temel kule vincin ağırlığı dışında aşırı rüzgar veya fırtına gibi dış etkenler sebebiyle vince binecek aşırı yüklere de dayanıklı olmalıdır. Bundan sonra kule vinç kabini temel üzerine çıkartılır ve üst üste eklenen vinç çelik gövdesine tutunarak yükseltilir.
Kule vinç çelik gövdesi her eklemede kilitlenir ve birbirine bağlanır. Bu bağlantıların son derece sağlam olması hayati öneme sahiptir.