Sepetli Vinç Nedir, Ne İşe Yarar?
Sepetli vinç daha çok merdiven kullanılarak erişilemeyen yerlerde kullanılır. Sepetli vinç kullanımı özellikle itfaiyeciler, enerji nakil hattı çalışanları tarafından tercih edilir. Sokak lambaları ya da enerji hatları bakım onarım işlerinde çalışanların kullandıkları vinçler sepetli vinçlerdir.
Sepetli Vinç Tanımı
Sepetli vinç nedir dendiğinde, çalışma güvenliği açısından riskli bölgelerde görev yapmak zorunda kalan insanların güvenliğini sağlamak için kullanılan ve araçların üzerinde bulunan korunaklı platformlardır denilebilir.
Kiralık vinç yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sepetli Vinç Kullanımının Avantajı
Sepetli vinç kullanımında en önemli avantaj, insan emeği ve gücü ile yapılması planlanan fakat ulaşılması tehlikeli ve riskli yerlere güvenli bir şekilde erişilmesine olarak sağlanmasıdır. Böylece insan gücünün olabilecek en verimli şekilde kullanılması sağlanır. Sepetli vinç kullanımı işlerin yapım aşamasında süreden ve insan gücünden tasarruf edilmesine yol açarlar.
Sepetli Vinç Çeşitleri
Sepetli vinç türleri kullanılacakları işe göre belirlenir. Başlıca çeşitler şunlardır:
- 20 metre modeller
- 25 metre modeller
- 30 metre modeller
- 43 metre modeller
- 45 metre modeller
- 53 metre modeller
- 60 metre modeller
- 65 metre modeller
- 68 metre modeller
- 70 metre modeller
- 84 metre modellerdir
Bütün modeller hareketli olarak kullanılabilir.
Örümcek Platform ve Makaslı Platform
Örümcek platformlar ile makaslı platformlar da piyasada çok kullanılan sepetli vincin modelleridir. Piyasada bulunan ve kendinden yürüyen, eklemli ya da eklemsiz platformlu modellerden bazılarına ‘’Örümcek’’ adı verilir. Örümcek daha çok kapalı çalışma sahaları için uygundur.
Makaslı platformlar olarak bilinen bir başka tür sepetli vincin çeşididir. Makaslı platform, kamyonla çalışılması planlanan sahaya getirilerek kurulumu yapılır. Bu modeller ile çalışıldığı zaman zarfında kamyona gereksinim yoktur. Makaslı platformlar daha çok sanayiide kullanım alanı bulurlar. Makaslı platformların alt çeşitleri vardır. Bu çeşitler şunlardır:
- Kendinden yürüyüşlü
- Dizel makaslı,
- Elektrikli makaslı platformlardır.
20 -25 Metre Vinç Modeli Özelliği
20-25 Metrelik vinçler için en uygun taşıma aracı 3.50 ton hafif kamyondur. Özellikle şehir içinde çok rahat kullanılabilen modellerdir. Dar sahalar konumlanan, yüksek mesafelere ulaşılması için tercih edilirler.
30 Metre Vinç Modeli Özelliği
30 Metrelik vinç modelleri için taşıma aracı olarak 7.50 ton kamyonlar tercih edilir. Bu modeller çabuk ve kolay çalışabilme şartları sağlarlar. Daha çok yüksek yapılara, reklam panolarına ya da direklere ulaşmak için tercih edilir.
45 Metre Vinç Modeli Özelliği
45 Metrelik vinç modellerini taşımak için 15 tonluk kamyonlar uygundur. İnşaatlar ve yüksek yapılarda çalışma şartlarını kolaylaştırırlar.
53 Metre Vinç Modeli Özelliği
53 Metrelik vinç modelleri ise 26 tonluk kamyonlar ile taşınmalıdır. Mesafe çok yüksek olduğu için çabuk, kolay ve güvenli olarak işlerin tamamlanması başka türlü mümkün değildir.
72 Metre Vinç Modeli Özelliği
72 Metrelik vinç modelleri ise en az 32 tonluk kamyonlar ile taşınmalıdır.
Ayrıca İstanbul vinç firmalarına bakabilirsiniz.
Vinç Kullanım Sahası
Sepetli vinçlerin kullanıldığı alanlar çok çeşitlidir. Sepetli vincin başlıca kullanım alanları şunlardır:
- Yüksek yapıların cam temizliğinde,
- Yüksek yapıların tadilat işlerinde,
- Baca bakımı ve montajında,
- Tabela, branda, vinil gerilmesi,
- Enerji santralleri onarımı,
- Rüzgar gülü kanat bakımı,
- Televizyon, sinema çekimleri,
- Yüksek yapıların boya, sıva, montaj vb. işlerinin yapılması sırasında kullanılırlar.
Sepetli vinç kullanımı pratik bir görünümde olsa dahi mutlaka profesyonel kişiler tarafından kullanılmalıdır. Sepetli vinç operatörü de tıpkı diğer vinç operatörlerinin olduğu gibi ‘’Kaldırma ve Yükleme Tipi İş Makinesi Kullanım Operatörlük Belgesi’’ sahibi olmalıdır. Operatörlük belgesi olmadan çalışmak kanunlara aykırı olup, cezai müeyyidesi vardır.