Vinç Ehliyeti Nasıl Alınır?
Vinç ehliyeti alma için yapılması gereken öncellikle gerekli şartları sağladıktan sonra vinç ehliyeti ve eğitimi vermeye yetkili bir vinç operatörü kursuna kayıt olmaktır. Vinç ehliyeti aslında bir operatör ehliyetidir. Bu açıdan hareketli araç kullanma ehliyetleri ile bir alakası yoktur. Ancak ehliyet sınıfları açısında vinç ehliyeti G sınıfı olarak geçer.
Vinç Ehliyeti Nereden Alınır?
Vinç ehliyeti veren kurum emniyet genel müdürlüğüdür. Ancak vinç ehliyeti almak için bakanlıkça yetkilendirilmiş vinç operatörü kurslarına tam katılım ve kursu başarı ile bitirdikten sonra bakanlıkça yapılacak sınava girip başarılı olma şartı aranır.
Vinç operatörü sınavından başarı ile geçen kişi alacağı sertifika ile emniyet müdürlüğüne başvurur ve vinç operatörü ehliyetini alır. Vinç operatör ehliyeti kaybedilecek olunursa yine aynı şekilde kayıp sebebi ile emniyet müdürlüğünden yenisi istenebilir.
Ayrıca kule vinç nasıl çalışır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vinç Ehliyeti Alma Şartları Nelerdir?
Vinç ehliyeti alma için gerekli koşullar şu şekilde sıralanabilir:
- Vinç ehliyeti almaya uygunluğu gösterir sağlık raporu alabilecek durumda olmak.
- En az ilkokul diploması sahibi olmak.
- Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir kurumssan vinç operatörü ehliyeti kursu almış ve kursu başarı ile tamamlamış olmak.
- Psikotekni sınavını geçmek ve vinç operatörü olmaya elverişlidir raporu almak.
Vinç operatörlüğü zevkli ve eğlenceli bir iş gibi görünse de insan hayatı ile birebir ilişkili ve yüksek dikkat isteyen bir iştir. Diğer yandan vinç operatörleri uzun saatler boyunca vinç kabininde tek başlarına çalışırlar ve bu süre boyunca aşağı ile sadece telsiz ile irtibat kurarlar.
Vinç Operatörü Çalışma Şartları
Vinç operatörlerinin gerçekten sert şartlarda çalışmaya hevesinin olması ve ayrıca psikolojisinin bu şartlara uyum sağlaması gerekir. Vinç operatörleri bazen öğlen yemeklerini bile vinç üzerinde yerler ve saatler boyunca hiç sosyalleşmeden vinç kabininde kalırlar. Böyle bir çalışma ortamı bazı insanlar için son derece uygun olabilirken bazı insanlar için psikolojiyi bozucu olabilir. Bu sebeple vinç operatörleri teknik eğitimin yanında ciddi bir psikotekni elemesinden geçerler.
Kule vinç nasıl yükselir? Merak ediyorsanız yazımıza bakabilirsiniz.
Vinç Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılır?
Vinç ehliyeti almak için yapılacak sınavın özellikleri açısında iki aşamalı bir sınavdan bahsedebiliriz. Hatta buna psikotekni sınavını da katarsak üç aşamalı da diyebiliriz. Bu aşamalar şunlardır:
- Psikotekni sınavı,
- Yazılı sınav,
- Uygulama sınavı.
Psikotekni sınavından geçen adaylar daha sonra yazılı sınava alınır. Burada temel ekipman, güvenlik ve mekanik sorulardan oluşan bir sınav yapılır. Yazılı sınavı geçen operatör adayı ise vinç başında uygulama sınavına alınır. Uygulama sınavında adaya kule vincin farklı özellikleri ile ilgili uygulamalar yaptırılır. Burada bir ağırlık başka bir ağırlık üzerine koydurulur ve tekrar oradan aşağı indirilir. Uygulama sınavında geçer not alan kişilere vinç operatörü ehliyeti verilir.
Vinç Ehliyeti İçin Kursa Gidilir Mi?
Vinç ehliyeti alacakların kursa gitme zorunluluğu bakanlıkça kurala bağlanmıştır. Bir kişi vinç kullanmayı bilse bile hem vinç operatörü kursuna gitmeli hem de bu kursa devam sağlamalıdır. Aksi halde istediği kadar vinç kullanmayı bilse yine de vinç ehliyeti sınavına gidemez ve vinç ehliyeti alamaz.
Vinç ehliyeti kursları sadece vinç kullanımını değil aynı zamanda vinç operatörlerinin çalışmaları esnasında karşılaşabilecekleri zorlukları da simule ederek vinç operatörlerini çalışırken karşılarına çıkabilecek her türlü zorluğa hazırlamaktadır. Diğer yandan vinç ehliyeti kursları en son değişen yönetmelikleri ve vinç teknolojilerini talip etiklerinden bu konuda kursiyere en güncel ve yeni bilgileri verebilirler. Ayrıca vinç kursları kursiyerlere acil durumlara müdahale, ilk yardım ve iş güvenliği eğitimi de verirler.