Vinç Nerelerde Kullanılır?
Vinç kullanım alanları yapılan işe ve işin büyüklüğüne göre değişmektedir. Vinç fabrikaların, tersanelerin, depoların ve şantiyelerin kurulması için kullanılmaktadır. Bu tip alanlarda insan gücü ile yük kaldırılamaz. Vinçler, böyle durumlarda devreye girerek tonlarca ağırlıktaki yükleri rahatlıkla taşıyabilir.
Vinçler, genellikle zincir ve makaralarla oluşturulmuş aletlerdir. Tonlarca ağırlıktaki yükleri; yükleme, kaldırma ve boşaltma işlemi için kullanılmaktadır. Özellikle inşaat alanlarındaki yüklerin yüksek katlara taşınmasında büyük kolaylık sağlamaktadır.
Vinçlerin önemli avantajlarından biri de zamandan tasarruf sağlamasıdır. İnşaat ya da başka bir alandaki yüklerin insan eli taşınması uzun sürecek bir işlemdir. Vinçler, bu işlemi kısa sürede halletmektedir. Yazımızda vinçler hakkında merak edilen bütün detayları bulabilirsiniz.
Ayrıca vinç operatörü nasıl olunur? Yazımıza bakabilirsiniz.
Vinçler Çeşitlerine Göre Kaça Ayrılmaktadır?
Vinç çeşitleri değişen ve gelişen sektörlerde kullanılmaktadır. Vinçler de kendi aralarında bazı çeşitlere ayrılmaktadır. Bunun nedeni, iş kolların farklı olmasıdır. Her iş kolunda farklı çeşitte bir vince gerek duyulmaktadır. Günümüzde sıkça kullanılan vinç çeşitleri:
- Sabit vinçler,
- Paletli vinçler,
- Lastik tekerlekli vinçler, ( hiyap)
- Ray üstünde hareket eden vinçler,
- Teleskopik vinçler,
- Kule vinçler ve
- Halatlı vinçler olarak türlere ayrılmaktadır.
Vinç türlerinin arasında en çok kullanılanlar; hiyap ve kule vinçlerdir. Hiyap vinçler, taşımacılık anlamında zaman ve güç tasarrufu sağladığı için tercih edilir. Kule vinçler ise inşaat ve santrallerin yükselmesinde ve yüksek katlarda işlem yapılması için kullanılmaktadır.
Neden Vinç Kiralanmaktadır?
Vinç kiralama işlemi büyük firmalar ya da belediyelerin sıkça tercih ettiği bir işlemdir. Vinç taşımacılık ve inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanlarından biridir. Vinç kiralama işlemi oldukça pahalı bir işlemdir ve uzun süreli olarak kiralanması gerekir. Belli başlı vinç kiralama sebepleri:
- Zamandan tasarruf etmek,
- Emek gücünden tasarruf etmek,
- Uygun fiyat,
- İş güvenliğinin garanti altına alınması,
- Stres ortamının azaltılması,
- Risk ve maliyet hesabının azalması,
- Vincin güven veren bir makine olması gibi sebeplerdir.
Vinç satın almaktansa kiralamak daha mantıklı bir işlemdir. Şirketlerin tamamı işleri için mutlaka vinç kiralamaktadır.
Vinç çeşitleri nelerdir? Merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Vinçler Kim Tarafından Kullanılmaktadır?
Vinçleri kullanma sorumluluğu vinç operatörlerinindir. Vinç operatörü olmak uzun ve zor bir işlemdir. Vinç operatörü, MEB tarafından yetki verilen özel iş makinesi kurslarına giderek eğitim almaktadır. Bu kurslara gidildiğinde hangi vinç çeşidi kullanılacağı belirtilmelidir.
Vinç operatörü olmak için en önemli nokta sağlık raporudur. Devlet hastanelerindeki ilgili bütün polikliniklere girilerek doktorların onayı alınmalıdır. Daha sonra devlet hastanesi sağlık kurulundan ‘’ Vinç Operatörü’’ olur onayı alınmalıdır. Bu işlemler tamamlandığında kursa kayıt olunabilir.
Dersler başladığında hem pratik hem de teorik olarak uygulanmaktadır. Yaklaşık 2 ay süren bu eğitimlerin sonunda önce yazılı sonra da uygulama sınavına girilerek vinç operatörü olunur.
Görüldüğü üzere vinç operatörü olmak uzun ve sancılı bir işlemdir. Bu denli zorlu olmasının sebebi, vinç operatörlüğünün riskli ve tehlikeli bir meslek grubu olmasıdır. Zevkli bir meslek olmasına rağmen büyük bir dikkat ve iş disiplini istemektedir.
Vinç Kullanım Alanları Nelerdir?
Vinç modellerinin çalışma alanları geniş bir alana yayılmaktadır. Vinç işletmelere büyük kolaylıklar sapladığı için farklı ortamlar ve işlerde kullanılmaktadır.
Hareket yeteneğine bağlı olarak vinçler; tekerlekli, sabit, raylı ve paletli vinç olarak çeşitlere ayrılmıştır.
Araç üzerindeki vinçler en kullanışlı vinç grubudur. Araç üzerindeki vinçler; kayar kasa, çift kırma, tek kırma, makaslı, eklemli, teleskopik ve örümcek vinç olarak çeşitlere bölünmüştür.