Vinç Kullanmanın Tarihçesi Nedir ?
Vinç kullanma tarihçesi tam olarak bilinmese de, vinçlerin atası olarak kabul edilen çizimlere Roma’da başlandığı bilinmektedir. İnsanoğlu merak eden, sorgulayan ve sürekli gelişim gösteren bir canlı türüdür. İnsanlar yaşadıkları sürece yapabildiklerinin en iyisini yapmaya çalışmaktadır. İnsanların yaşam süreleri sınırlı ve az olduğundan yaşadıkları dönemlerde icatlar yaparak kendi yaşam süreleri içinde daha verimli olmaya çalışmaktadır. Ayrıca insan nüfusunun artması, beraber yaşama isteği ve ihtiyacından fazla üretim yapması insanları diğer toplumlarla iletişim kurmaya, ticaret yapmaya sürüklemiştir. İşte saydığımız sebeplerden ve sayamadığımız sebeplerden dolayı insanoğlu fiziki gücünün yetmediği durumlarda iş makinelerinden yararlanmak istemiştir. Vinçlerde bu iş makinelerinden biridir. Çevremizde inşaat alanlarında, limanlarda ve bir sürü yerde görebileceğimiz vinçlerin M.Ö 5. yüzyılda hayatımıza girdiği tahmin edilmektedir. Vinçlerin mucidinin ise Romalı Vitruvius olduğu düşünülmektedir. Romalı mucit Vitruvius günümüzde kullanılan modern vinçlerin daha ilkel halini resmetmiştir. Vinç kullanımı arttıkça vinçler de zaman içerisinde gelişim göstermiştir.
Mobil vinç operatörü nasıl olunur? Yazımıza da bakabilirsiniz.
Vinç Nedir Kullanma Amaçları Nelerdir
Vinç kullanımının amaçları nelerdir sorusunun cevabı ilgili kimselerin ilgilendikleri iş alanlarına göre farklılık gösterebilmektedir. İnşaat sektöründe çalışan bir firma ile liman işletmeleri sektöründe çalışan birinin bu soruya vereceği cevap farklı olacaktır. Vinçlerle ilgili yapılacak en genel tanım ise şu şekildedir: İnsan gücünün yetmediği durumlarda, insan gücü ile kaldırmanın çok zor hatta imkansız olduğu yüklerin taşınması işlemlerinde kullanılmak amacıyla icat edilen ağır iş makineleridir.
Vinç Kullanımı
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile insan gücüne duyulan gereklilik ortadan kalkmaktadır. İş alanların farklılaşması ile her iş alanı için farklı farklı iş makineleri üretilmiş bulunmaktadır. Vinçlerin de kullanım amaçları kullanıldıkları sektöre göre farklılık göstermektedir. Vinçlerin kullanıldığı bazı iş kolları ise şunlardır:
- Ağır yük taşımacılığı
- Büyük makine montajları
- Büyük boyutlu tabela montaj işleri
- İnşaat sektörü
- Liman işletmeleri
Vinç Çeşitleri Nelerdir
Vinç seçenekleri kullanıldığı iş alanına göre daha yararlı olması için çeşitlendirilmiştir. Genellikle vinçlere verilen isimler benzedikleri geometrik şekillere göre verilmiştir. Başlıca vinç çeşitleri ve özellikleri ise şunlardır:
- Pergel vinçler: Pergel şeklinde olan bu vinçler etrafında 360 derece dönebilmektedir.
- Sepetli vinçler: Vincin ucunda sepet şeklinde bir platform olan vinçlerdir. İş sağlığı ve güvenliği açısından uygun bir ortama sahip olmayan işlerde bu ortamın sağlanması sağlar. Sepetli vinçler genellikle itfaiye personelleri, elektrik direkleri ve elektrik telleri bakım ve onarım personelleri tarafından kullanılmaktadır. Genel olarak yüksekte insan gücü gereken her iş için sepetli vinç kullanımı olduğu bilinmektedir.
- Gezgin vinçler: Diğer vinç çeşitlerine göre daha küçük boyutlarda olmaktadırlar. Tek raylı veya iki raylı sistemler ile hareket edebilme özelliği göstermektedirler. Hareket alanı ise bu raylarla sınırlı olmaktadır.
Günümüzde en sık kullanılan vinç çeşitleri bunlar olsa da kullanım alanına göre farklılık gösteren kule vinç, zincirli vinç gibi çok daha fazla vinç çeşitleri bulunmaktadır.
Kule Vinç Nedir
Kule vinç, özellikle inşaatlarda kullanılan vinç seçenekleridir. Kuleye benzeyen şekilleri ile kule vinçler, limanlarda ve inşaat şantiyelerinde kullanılan vinçlerden bir tanesidir. Ağır yük taşımak için kullanılabilecek en iyi vinç çeşitlerinden bir tanesidir.
Pergel vinç nasıl yapılır? Yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Kule Vinç Tarihçesi
Kule vinçlerin geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kule vinç, İtalya’da 1863 yılında pamuk fabrikasında kullanılmak üzere icat edilmiştir. İlk olarak İtalya’nın Legnano şehrinde kullanılmaya başlanan kule vincininin mucidi ise Rodolfo Raımondi’dir. Kule vinçler gelişimini daha sonra 20. yüzyılda da devam ettirerek günümüzün modern kule vinçleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde kule vinç kullanımı inşaat sektöründe yoğun olarak devam etmektedir.