Vinç Ne İşe Yarar?
Vinç kullanma şekli çok eski çağlardan beri ağır yüklerin yukarı kaldırılması veya vinç ekseninde taşınması amacıyla yapılmaktadır. Vinç aslında çok basit fizik kuralları ile çalışır. Bu sayede insanlar ilk çağlardan beri bazen sadece bir tahta parçası ile ağır yükleri kaldırabilmiştir.
Ayrıca vinç nasıl kullanılır? Yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Vinç Nerede Kullanılır?
Vinç kullanma yerleri aslında hayatımızın her yerindedir. Aracımızı tamire götürdüğümüzde aracı kaldıran lift de veya evimizdeki asansör de birer vinçtir. Kullanım alanları açısından bakıldığında aşağıdaki gibi bir sıralama yapılabilir:
- Vinçlerin en büyük kullanım alanı inşaatlardır. Özellikle büyük inşaat alanlarında ve geniş alana yaygın şantiyelerde kule vinçler inşaat işlerinin en büyük yardımcısı ve hızlandırıcısıdır.
- Vinçler özellikle orman işlerinde ağaç ve kütüklerin sahadan çıkarılmasında olmazsa olmaz araçlardır. Bazı orman kesimlerinde sabit vinç hatları bile bulunur.
- Vinçler özellikle araç kurtarma ve yol çalışmalarında önemli görevler üstlenir.
- Vinçler büyük gemilerde gemi içi yük tasnifinin ve istifinin yapılması için kullanılırlar.
- Vinçler fabrika ve üretim alanlarında yük kaldırmak için kullanılırlar.
- Mobil vinçler küçük çaplı inşaatlarda kullanılırlar.
Vinç Kullanma Avantajları Nedir?
Vinçlerin en büyük üstünlükleri kullanılan kaynaklardan tasarruf edilmesidir. Vinç kullanımı aşağıdaki alanlarda tasarruf edilmesini sağlar:
- Vinçler bir iş alanında belki yüzlerce işçinin yapamayacağı işi tek başına yapabilir. Bu açıdan vinç kullanımı işgücünden büyük bir tasarruf sağlar.
- Vinçler iş sahasında insanlar tarafından yapılacak tehlikeli işleri üstlenerek iş kazalarının ortadan kaldırılmasına ve ayrıca risklerin insanların üzerinden alınıp makinelerin üzerine yüklenmesine yararlar. Vinçler doğru kullanıldığı taktirde en az riskli yük kaldırma araçlarıdır.
Vinç Kullanma Zaman Tasarrufu Sağlar Mı?
- Vinçler aynı zamanda zamandan da tasarruf sağlarlar. Çok sayıda insanın günler boyunca belki de yapamayacağı işleri vinçler dakikalar içinde yapabilir. Vinç kullanımı ve özellikle inşaatlara kule vinçlerin eklenmesi ile inşaatların bitirilme hızlarında inanılmaz artışlar olmuştur.
- Vinçler yüklerin bir yerden başka yere hasar almadan nakledilmesini sağlar. İnsan gücü ile veya bir yükü bir yerden başka yere sürterek götürmek neticesinde yüke zarar gelebilir. Özellikle sarsıntıya hassas yükler bu tip bir taşımada onarılmaz hasarlar alabilir. Vinçler özellikle hassas yüklerin hasar almadan taşınmasında kullanılan en etkili araçlardır.
- Vinçler sayesinde artık eskiden yapılamayan büyüklükte yapılar, köprüler ve eskiden çıkılamayan yükseklikte binaları yapmak mümkün hale gelmiştir.
Vinç Hangi Durumlarda Kullanılmaz?
Vinçlerin etkisiz kaldığı yerler genellikle aşağıdaki gibidir:
- Özellikle kule vinçler çok yüksek seviyede çalışırken fırtına vb. doğa olaylarında etkilenir ve çalışmaz olabilir.
- Hidrolik vinçlerin -60 derece gibi çok uç sıcaklıklarda hidrolik donması sebebiyle çalışmama durumu olabilir.
- Yüksek sıcaklık ve yangın ortamlarında vinçlerin çelik aksamı ısıdan etkilenip genleşerek vinci çalışmaz hale getirebilir.
- Vinç kesinlikle maksimum ağırlığını aşan yükler söz konusu ise çalışamaz.
Yazımızdan spintires vinç nasıl çalışır? İnceleyebilirsiniz.
Vinç Ne kadar Yük Kaldırır?
Vinçlerin kaldırabileceği azami yük vincin cinsine ve özelliğine göre değişir. Özelliklerine göre vinçler aşağıdaki yükleri taşıyabilir:
- Kule vinç genellikle azami 40-50 tona kadar yük taşıyabilir. Ancak bu ağırlık vinç kolu üzerinde ilerledikçe ve merkezden uzaklaştıkça artarak azalır.
- Çelik ayaklı askılı vinçler en yüksek kapasiteli vinçlerdir. Zaman zaman bu vinçlerin 300-400 ton gibi olağanüstü ağırlıkları dahi kaldırdıkları görülmektedir. Özellikle gemi inşaatlarında gemi havuzlarının üstünde ve limanlarda konteyner taşımasında kullanılırlar.
- Hidrolik vinçler kolları minimum uzunlukta ve uygun açıda oldukları zaman 50-60 ton yük kaldırabilirler. Bu vinçlerin bir diğer avantajı bir kamyon veya tır üstünde mobil olarak hareket edebilmeleridir. BU vinçler ayrıca birleşerek çok daha ağır yükleri beraber de kaldırabilirler.
- Beylikdüzü Sepetli Vinç