Vinç Operatör Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Vinç Operatör Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Vinç Operatör Belgesi kanunlar nezdinde alınması gereken bir belgedir. Vinç operatörü olmak için ehliyet alınması zorunludur. Vinç operatör belgesi olmadan hiçbir şirkette ya da firmada operatör olarak iş bulunamaz.

Belgeyi almak kolay bir şekilde gerçekleşmemektedir. Vinç operatörü belgesi, G sınıfı ehliyet kapsamında özel sürücü kurslarında verilmektedir. Sürücü kurslarının, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olması ve tüm izinlerinin alınmış olması gereklidir. Kursa yazılırken bu noktaya özellikle dikkat edilmelidir.

G sınıfı ehliyet belgesi için kursa yazıldıktan sonra kurs derslerine düzenli olarak devam etmek. Yeni yönetmelik gereği, tüm kursiyerlerin devamsızlık hakkı sınırlandırıldı. Yazımızda, vinç operatörü belgesi hakkında merak edilen bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kullanım amaçlarına göre vinç türlerine yazımızdan bakabilirsiniz.

Vinç Operatör Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vinç operatör belgesi için gerekli evraklar MEB tarafından yasalar çerçevesinde düzenlenmiştir ve tüm belgelerin eksiksiz olarak getirilmesi gereklidir. Operatör belgesi alabilmek için ilk olarak iş makinesi kurslarına yazılmak gereklidir. Operatör belgesi almak için kurs tarafından istenen belgeler:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Sağlık raporu,
  • Diploma ya da mezun adaylar için öğrenci belgesi,
  • 6 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sabıka kaydı teslim edilmelidir.

Sağlık raporu istenen evraklar arasında en önemli belgedir. Vinç operatörü, risk içeren bir meslekte çalışacağı için tam teşekküllü sağlık raporu alınmalıdır. Sağlık kurulu tarafından da operatörlük için engel olmadığına dair belge alınmalıdır.

Sabıka kaydı almak günümüzde oldukça kolaydır. Kursiyerler E-devlet üzerinden sisteme girerek sabıka kaydını alabilirler. Bu işlem için Cumhuriyet Savcılıklarına gitmeye gerek yoktur.

Tüm belgeler eksiksiz olarak tamamlandığında iş makinesi kursuna kolaylıkla yazılır ve diğer aşamalara geçilir.

G Sınıfı Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?

G sınıfı ehliyet belgesi almak için öncelikle iş makinesi kurslarına yazılmak gereklidir. Vinç operatörü olmak için öncelikle G sınıfı ehliyet belgesi alınmalıdır. Üst başlıkta da belirtildiği gibi bu işlem için yapılması gereken ilk aşama; iş makinesi kursuna yazılmaktır.

Kursa yazıldıktan sonra vinç operatörlüğü için başvuru yapılır. Dersler sırasında öncelikle teorik olarak ders anlatılır. Ders anlatımı ile birlikte vinç pratiği de yapılmaktadır. Yaklaşık 2 ay süren teorik ve pratik eğitimlerden sonra sınava girilir.

50 soruluk iş makinesi ehliyet sınavına girilir. Sınav, başarı ile tamamlanırsa başka aşamalara geçilir. Eğitim ve sınavı başarı ile geçen adaylar, trafik komisyonları onayı merkezde uygulayıcı uygulamalı sınava girerek aşamaları tamamlar.

Kule vinç nasıl yükselir? Merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Vinç Operatörü Belgesi Ne Zaman Teslim Edilir?

Vinç operatörü belgesi teslim etme işlemi mümkün olan en kısa sürede tamamlanmaktadır. Eğitimler ve sınavlar, başarı ile tamamlandığında ehliyet almaya hak kazanılır. Vinç operatörlüğü için sınava girildiğinde sadece bu alan için ehliyet alınmaktadır. Diğer iş makineleri ehliyetleri için sınav sonucu alınan ehliyet kullanılamaz.

Ehliyet, elinize ulaşmadan önce işlemlerde kullanılmak üzer ‘’ Geçici Ehliyet Belgesi’’ verilir. Bu belge, ehliyet yerine kullanılabilir. Başvurusu alınan adayların ehliyetleri, PTT tarafından kargo ile adresinize gönderilmektedir. Kargo işlemi, en erken 3 en fazla 15 gün içinde tamamlanır.

G Sınıfı Ehliyet Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

G sınıfı ehliyet almak için gerekli şartlar bütün ehliyet sınıf şartları ile aynıdır. Vinç operatörü olmak için G sınıfı düzeyinde ehliyet sahibi olmak gereklidir. G sınıfı ehliyet işlemi tamamladığında ehliyette sadece vinç operatörlüğü için uygunluk yazmaktadır. MEB tarafından G sınıfı ehliyet almak için gerekli şartlar:

Tıkla Ara
Whatsapp
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Merhabalar,

Size nasıl yardımcı olabiliriz ?