Vinç Operatörü Nasıl Olunur?
Vinç operatörlüğü oldukça stresli ve ağır bir iştir. Vinç operatörü olmak demek oldukça ağır şartlarda çalışmayı kabul etmek demektir. Vinç operatörlüğü stresli ve sürekli dikkat gerektiren bir çalışma alanıdır.
Vinç Operatörlüğü Çalışma Koşulları
Vinç operatörlüğü çalışma şartları oldukça ağırdır. Bu ağır şartlar kısaca şunlardır:
- Vinç operatörlerinin çalışma saatleri her zaman olarak net olarak belli değildir. Çoğu kez esnek çalışma saatlerinde çalışılır.
- Çok çeşitli hava koşullarında çalışılması gerekli olabilir. ( Kar, tipi, çamur, yağmur vs.)
- Stresli bir iş koludur.
- Oldukça tehlikeli bir iş kolu sayılmasına karşılık son dönemlerde teknoloji çok gelişmiş olduğu için eskisi kadar riskli bir çalışma alanı sayılmaz. Fakat yine de vinç operatörlüğünün İş ve İşçi Sağlığı normları açısından tehlikeli ve riskli bir alan olduğu göz önünde tutulmalıdır.
Esenyurt vinç kiralama hizmetine yazımızdan bakabilirsiniz.
Vinç Operatörü Olmak İçin Gerekli Koşullar
Vinç operatörü olmak için istenen şartlar şunlardır:
- Vinç operatörlüğüne müracaat edebilmek için 18 yaşını geçmiş olmak gerekir.
- Vinç operatör başvurusu için öncelikle tam teşekküllü hastaneden alınmış ve başvuru sahibinin işe uygun olduğunu bildiren sağlık raporu olmalıdır.
- Başvuru sahibinin adli sicil belgesinde herhangi bir problem olmamalıdır.
- Müracaat eden kişinin öğrenim düzeyinin en az ilkokul mezunu olması şartı aranmaktadır.
Vinç Operatörü Olmak İçin Gerekli Belgeler
Vinç operatörü olmak için istenen evraklar şunlardır:
- Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurduğunu gösteren nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Yukarıda belirtilen koşullarda sağlık raporu, (Bu rapor yasal olarak Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacaklara ait İşe Giriş ya da Periyodik Muayene Formu raporu olarak adlandırılmaktadır.)
- Adli sicil belgesi ( Bu konuda başvuru sahibinin herhangi bir sabıkası olmaması istenir)
- Başvuru sahibinin en son öğrenim düzeyini gösteren eğitim belgesi,
- Müracaatta bulunan kişiye ait son 6 ay içinde çekilmiş 5 ila 7 adet vesikalık fotoğraftır.
Vinç Operatörü Olma Süreci
Operatör olmak için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ‘’Onaylı Kurs Operatör Belgesi’’ alınmalıdır. Belgenin yasal ismi ‘’Kaldırma ve Yükleme Tipi İş Makinesi Kullanım Operatörlük Belgesi’’dir. Bu belgenin alınması için hem teorik bilgilerin öğrenilmesi hem de sahada pratik çalışmaların yapılması gereklidir. Vinç operatörü olmak için toplam belge alma süresi 3 – 5 aydır.
’Kaldırma ve Yükleme Tipi İş Makinesi Kullanım Operatörlük Belgesi’’ Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilebildiği gibi bakanlıkça onaylanmış özel kurslar tarafından da verilebiliyor. Kurslarda eğitmen olarak görev yapan kişiler, devlet ve Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen özel eğiticilerdir.
Verilen kurslar arasından başvuru sahibinin yapmak istediği ise en uygun kursu seçebilmek için TMMOB Makine Mühendisleri Odası’na müracaat edilerek konu ile ilgili bilgi alınabilir. İlgili kurslara gidilerek g sınıfı belgesi ve trafikte ve/veya trafik dışı vinç kullanım belgeleri alınmalıdır.
Bahse konu belge alınmadan vinç kullanımının çok ciddi ve ağır cezaları vardır. Bu nedenle hiçbir şekilde belge sahibi ve yeterliliği olmayan kişiler vinç kullanımına girişmemelidir. İş ve işçi sağlığı açısından vinç operatörlüğünün çok riskli bir meslek olduğu da göz önüne alındığında konunun önemi daha net olarak açığa çıkmaktadır.
Ayrıca Çatalca vinç kiralama bilgilerine bakabilirsiniz.
Vinç Operatörü Ücretleri
Vinç operatörü maaşları genellikle oldukça tatmin edicidir. En azından asgari ücretin 2-3 katı olmasının yanı sıra bazı kurumlarda bu rakam 15 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bunun bir nedeni de piyasada yeteri kadar sayıda yetişmiş operatör olmamasıdır. Yani piyasada vinç operatörü açığı olmasıdır.
Bu nedenle vinç operatörü olmak için gerekli belgeleri alan kişilerin iş bulma konusunda zorlanmayacağı düşünülebilir. FİRMAMIZ kardeş firma olarak Beylikdüzü temizlik şirketi ile diyalog halinde çalışma yapmaktadır.