Vinç Operatörü Olmak İçin Ne Gerekir?
Vinç operatörü olmak için gerekenler öncellikle sadece kursa gitmek gibi basit prosedürlerden ibaret değildir. Vinç operatörü olmak için aslında bu işi yapabilecek psikoloji ve kişilik özelliklerine sahip olunmalıdır. Vinç operatörleri saatlerce ve günler hatta aylar boyunca bir kule üzerinde tek başlarına çalışırlar. 250 metre yükseklikte bir kule üzerinde 250 metre aşağıda yer alan bir yükü aşağıdan gelen telsiz talimatları ve sadece göz ile görerek bir yerden başka bir yere taşımak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir.
Vinç operatörünün yapacağı bir hatanın çoğu zaman telafisi olmaz. Operatör kulede iken en başta kendi hayatının riskini almış olur. Bir vinç operatörünün dikkatsiz olma veya hata yapma şansı yoktur çünkü hataların bedelini kendi veya başkasının canı ile ödeyebilir.
Diğer yandan vinç operatörlüğü mesleki tatmin düzeyi oldukça yüksek bir iştir. Yapılan araştırmalar vinç operatörlerinin iş tatmini en yüksek çalışan gurubu olduğunu göstermektedir. Yine vinç operatörlerine sorulan sorularda genellikle bu operatörlerin işlerini severek yaptıkları görülür.
Ayrıca hiyap vinç nasıl kullanılır? Merak ediyorsanız yazımıza bakabilirsiniz.
Vinç Operatörü Nasıl Olunur?
Vinç operatörü olmak için yapılması gereken sağlık ve yaş şartlarını sağladıktan sonra bu konuda eğitim almaktır. Vinç operatörü olmak için vinç operatörü ehliyeti almak ve bunun için de vinç operatör ehliyeti kursuna gitmek gerekir. Bu kurslar ciddi şekilde uygulamalı eğitim içeren kurslardır ve adayın kursu başarı ile bitirmesi ve bilhassa uygulamalı eğitimleri eksiksiz tamamlaması şarttır.
Vinç Operatörü Ehliyeti Nasıl Alınır?
Vinç operatörü olmak üzere ehliyet almak için gerekli şartlar şu şekildedir:
- Vinç operatörü olmaya müsait olduğunu gösterir sağlık raporu.
- Vinç operatörü olmaya uygunluğunu gösterir şekilde alınacak psikotekni raporu.
- Vinç operatörlüğü konusunda yetkili bir kurstan alınacak teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamlamış olmak.
- Vinç operatörü sınavında teorik ve uygulama sınavlarını başarı ile geçmiş olmak.
Sınavı başarılı şekilde tamamlayan kursiyere vinç operatörü geçici ehliyet belgesi verilir. Operatör bu belge ile emniyete başvurarak vinç operatörü ehliyetini alabilir.
Vinç ne demek? İnceleyebilirsiniz.
Vinç Operatörü Olmak İçin Şartlar Nelerdir?
Vinç operatörü olmak için aranan koşullar firmadan firmaya değişmekle beraber genellikle inşaat veya büyük müteahhitlik firmaları bilhassa kule vinçlerde çalışacak operatörlerde aşağıdaki bazı şartları arayabilirler:
- Bir vinç operatörünün ehliyetinin olmasından daha önemlisi tecrübesidir. Burada özellikle yükseklik tecrübesi son derece önemlidir. Örneğin vinç operatörü 180 metrede çalışacak bir inşaat daha önce en fazla 90 metrede çalışmış bir operatörü kolay kolay tercih etmeyebilir veya bu az tecrübeli operatörü yedek operatör veya vinçte ikinci operatör olacak tercih edebilir.
- Vinç operatörlerinin yalnız başlarına çalışmaktan dolayı sorun yaşamaması önemlidir.
- Vinç operatörlerinde yükseklik korkusunun olmaması gerekir. Kule vinçlerin altı sadece camla kaplıdır ve yüksekten korkan insanlar için gerçekten de hiç uygun bir çalışma ortamı değildir.
Vinç Operatörü Kaç Para Kazanır?
Vinç operatörlerinin ayık kazancı genellikle bir inşaat içinde çalışan işçi ortalama maaşının üzerindedir. 2019 itibariyle vinç operatörü şayet tecrübeli bir operatör ise 4000 – 5000 TL arası aylık kazanç elde eder. Diğer yandan yurt dışı inşaat şantiyelerinde çalışan operatörler için bu tutar aylık 10.000 – 14.000 TL’ye kadar yükselir.
Vinç operatörü olmak her ne kadar kol gücü gerektirmeyen bir iş gibi görünse de aslında son derece stresli bir iştir. Vinç operatörleri hem kendi canlarını hem de aşağıda çalışan işçilerin canlarını riske atmamak ve tehlikeye düşürmemek için sürekli yüksek dikkat ve odaklanma ile çalışmalıdır.
Firmamızdan ekipmanlar ile beylikdüzü sepetli vinç kiralama işlemleri artık çok daha kolay arayın randevu talep edin.