Vinç Ne Demek?
Vinç özelliği yüksek miktardaki, ağırlıkları özellikle inşaat veya hafriyat alanı gibi yerlerde minimum insan gücü kullanarak kısa sürede bir yerden bir yere taşımalarından kaynaklanır. Vinç esasen çok eski çağlardan beri var olan bir araçtır.
İlk vinçler temel kaldıraç mekanizmasına dayalı çalışan ve bir kalasın ağırlık merkezinin değişiminden yararlanarak yükleri minimum insan gücüyle kaldırmaya yarayan aletlerdi. Birçok antik yapıda kullanılan tonlarca ağırlıktaki taşlar eski çağlardan beri bu ilkel vinçler ile kaldırıldı.
Günümüz vinçleri ise elektrik motorlarının ve hidrolik basınç gücünün yardımıyla güçlendirilmiş çeliklerden imal edilen ve çok daha ağır yükleri çok hızlı şekilde taşıyan vinçler.
Ayrıca vinç nerelerde kullanılır yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vinç Özelliği ve Ne İşe Yarar?
Vinçlerin kullanım alanlarına bakacak olursak aslında hayatımız her yerinde vinçler var. En basitinden bakıldığında her gün bindiğimiz asansör de bir vinç. Vinçlerin temel amacı kaldıraç mekanizmasından yararlanarak enerji kullanımını azaltmaktır. Aslında bu açıdan vinçler sadece insan gücünden değil aynı zamanda kullanılan diğer elektrik veya benzin gibi enerji kaynaklarından da tasarruf sağlar.
Vinçlerin kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- Vinçler özellikle liman veya büyük portlarda ağırlığı 30 tonu bulan konteynerleri taşımak için kullanırlar. Bu tip yerlerde askı vinçlerden yararlanılır. Askı vinçler inşaat alanında kullanılan en büyük kapasiteli vinçlerdir.
- Vinçler günümüz inşaatlarının değişmez araçlarıdır. İnşaatlarda en çok kule vinçler kullanılır. Kule vinç kol çapının uzunluğuna göre bir alanda iş görür ve buna göre inşaatın alanına göre kaç adet kule vinç gerekiyorsa o sayıda vinç alanı opere eder.
- Kanca vinçler daha çok küçük ve dar alanlarda belirli ağırlıktaki yükleri indirmek için kullanılır. Kapasitesi az olması rağmen kullanımı son derece pratiktir. Genellikle elde tutulan kablolu bir elektrikli kumanda ile kontrol edilir.
- Uzayan kollu vinçler genellikle bir aracın üzerine yerleştirilir ve bu sayede mobilitesi yüksektir. En çok kullanılan vinç türlerinden birisidir. Ancak kule vinçler kadar yüksekte çalışma yetenekleri yoktur. Diğer yandan ayaklarının zemine çok düzgün sabitlenmesi gerekir.
- Asansör vinçler genellikle cam silme vb. işlerde kullanılır. Bina çatısına kurulan vinçler bina silicisi tarafından bir kumanda ile kontrol edilir. Güvenlik amacıyla bina siliciler vinç sepetine değil tamamen sepetten bağımsız kablo hatlarından emniyet alırlar.
Vinç operatörü maaşları ne kadar? Merak ediyorsanız yazımıza bakabilirsiniz.
Vinç Özelliği ve Nasıl Çalışır?
Vinçlerin çalışma prensibi basit kaldıraç prensibine ve makara prensibine bağlıdır. Her ne kadar güçlü hidrolik motorları ve sağlam çelik gövdeleri olsa da sonuç itibariyle en büyük vinçler bile temel makara sisteminden destek alır. Vinç ucun da bağlı makara sistemi, sayesinde motoruna en az yükü bindirerek çok ağır yükleri kaldırabilir. Vincin temel unsurları şunlardır:
- Vinç motoru elektrikli, hidrolik destekli veya benzinli olabilir. En çok kullanılan vinç motorları elektrikli motorlardır. Elektrikli motorlar genellikle kendilerini besleyen güçlü bir dizel motordan elektrik üretir. Bu sebeple bazen bu motorlar dizen sanılır ama aslında dizel motor sadece elektrik motora elektrik üreten bir jeneratör işlevi görür.
- Hidrolik sistem vincin aslına kalbidir.
- Kablo sistemi de güçlendirilmiş kablo çeliğinden imal edilir.
Vinç Nasıl Kullanılır?
Vinçleri kullanabilmek için G sınıfı vinç operatörü ehliyetine ihtiyaç vardır. Bir inşaat sahasında vinç operatörü olmayan birisinin vinç kullanması kesinlikle yasaktır ve bunun inşaatı mühürlemek gibi apır yaptırımları vardır.
Vinç Nasıl Kurulur?
Vinçleri sahada kurulumu vinç firması ve uzaman personel tarafından yapılır. Vinç inşaatın en önemli ve riskli aracıdır. Kurulumunda yapılacak en ufak hata çok ciddi kazalara sebep açabilir.