vinc uretimi ne zaman basladi

Vinç Ne Zaman Üretilmeye Başlandı?

Vinç Ne Zaman Üretilmeye Başlandı?

Vinçlerin üretilme tarihleri, vinç çeşitleri ve kullanıldığı alanın gelişimine paralel olarak farklılık göstermektedir. Vinç üretimi başlangıcında insanoğlu ilk başta bunu kâğıt üzerinden çizerek teorik anlamda gelişmesini sağlamıştır. Günümüz vinçlerinin fikir babası olarak kabul edilen çizimlerin ise Roma’da yapıldığı bilinmektedir. Roma’da bu çizimleri çizen ise Romalı mucit Vitruvius’tur.

Vinç Sistemleri

Günümüz vinçlerinin atası kabul edilen bu vinç çizimlerinde vinçler insan gücüne dayanan bir sisteme sahipti. Makaralar kullanılarak insan gününe duyulan ihtiyacı biraz daha azaltmaya yönelik bir çalışmaydı. Daha sonra sanayinin gelişmesi ile bu iş makinelerine duyulan ihtiyaç artınca ve Vitruvius’un vinci bu ihtiyaçlara cevap veremeyince vinçlerin gelişimi hızlanmıştır. 15. yüzyılda yine İtalya’da bu vinç geliştirerek palangalı vinç adı verilen bir vinç ortaya çıkarılmıştır. Sanayi devriminin gerçekleşmesi ile insan gücü biraz azaltılmaya çalışılmış ve buhar gücü kullanılarak buharlı makineler geliştirilmiştir. Buhar gücü ile çalışan ilk vinç ise 19. yüzyılda John Rennie tarafından İskoçya’da geliştirilmiştir. Sanayinin daha da gelişmesi ile günümüzde elektrikli vinçler ortaya çıkmıştır. Günümüzde genellikle en çok tercih edilen vinç çeşitleri ise şunlardır:

  • Kule vinç
  • Paletli vinç
  • Gezgin vinç
  • Zincirli vinç

Ayrıca sepetli vinç nerede kullanılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kule Vinç Ne Zaman Üretilmeye Başlandı

Kule vinç ilk üretim tarihleri 18. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Üretimin artması ile ürettiği malları hızlı bir şekilde satmak isteyen insanoğlu, insan gücünün tek başına taşıyamadığı yükler için iş makinelerini geliştirmiştir. Kule vinçler de insanoğlunun kullandığı en önemli iş makinelerinden biridir. Kule vinç üretimi ülke olarak İtalya’da yapılmıştır. İtalya’nın Legnano şehrindeki pamuk dokuma fabrikasında kullanılmak üzere fabrikanın sahibi Rodolfo Raımondı tarafından 1863 yılında geliştirilmiştir.

Paletli Vinç Kullanım Alanları ve Özellikleri

Paletli vinçlerin kullanım alanı oldukça geniştir. Paletli vinçler hareketli vinçlerden bir tanesidir. Sabit vinç gibi vinçlerin ulaşamayacağı alanlara ulaşması daha olağandır. Paletli vinçler yuvarlak tekerlekli araçlara oranla daha fazla alana ulaşma ve alanda daha rahat hareket etme imkanı sağlamaktadır. Paletli vinçler her koşul ve mevsimde çalışma imkanı sunmaktadır. Çok ağır ve devam edilmesi gereken işlerde tercih edilmektedir. Paketli vinçlerin tercih edildiği bazı iş alanları ise şunlardır:

  • İnşaat sektörü (şantiyede kullanılmak amacı ile)
  • Liman ve işletmelerinde (ağır yükleri taşıma amacı ile)

Bunların dışında paketli vinçler neredeyse her türlü iş alanında tercih edilebilmektedir. Diğer vinçlere göre daha pratik bir hizmet sunan paletli vinçler tercih edilme listelerinde en üst sıralarda yer almaktadır.

Puma vinç kullanımı avantajları nelerdir? Detaylar yazımız içerisindedir.

Zincirli Vinç Kullanım Alanları ve Özellikleri

Zincirli vinçlerin kullanım alanları daha çok sanayi ile ilgili alanlardır. Sanayide kullanılan zincirli vinçlerin başlıca özellikleri ise şunlardır:

  • Alüminyum gövdeleri bulunmaktadır.
  • Bakım için kolay sökülebilir soketleri mevcuttur.
  • Uzaktan kumanda ile kullanılabilmektedir.
  • Montaj ve söküm işlemleri oldukça kolaydır.

Sepetli Vinç Kullanım Alanları ve Özellikleri

Sepetli vinçlerin kullanım sahaları, diğer vinç türlerinde olduğu gibi oldukça geniştir. Sepetli vinçlerin genel özellikleri ise şunlardır:

  • Vinçlerinin ucunda sepet şeklini andıran bir platform bulunmaktadır.
  • Genel olarak mobil vinç kategorisinde kendine yer bulmaktadır.
  • Hidrolik sistem ile çalışma prensibine sahiptir.

Sepetli vinçler diğer vinç türlerine göre daha mobil olmalarından dolayı en çok tercih edilen vinçlerden bir tanesidir. Bu sebeple vinç üretimi işlemlerinde de ilk sıralarda yer almaktadır. Sepetli vinçlerin başlıca kullanım alanları ise şunlardır:

  • Trafik kazalarında veya bozulan araçlarda çekme kaldırma
  • İnşaat sektörü
  • İtfaiyelerin yangın söndürme ve kurtarma çalışmaları
  • Yük ve insan taşımacılığı
Tıkla Ara
Whatsapp
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Merhabalar,

Size nasıl yardımcı olabiliriz ?